• Omurga Kanalı Darlığı

Omurga Kanalı Darlığı

İleri yaşta daha sık görülüyor
Lomber dar kanal doğumsal olabileceği gibi, daha çok ileri yaşlarda bel ve bacak ağrıları ile fonksiyon bozukluğunun sık görülen bir nedenidir. Omurilik ve sinir kökü kanalı çevresinde kemik ve bağ dokularındaki değişiklikler, omurgalar arasındaki disklerin yıpranması, bağ dokuları ve eklemlerin kireçlenmesi sonucu hastalarda dar omurilik kanalının belirti ve bulguları ortaya çıkar.

Mutlaka doktora başvurun
En sık bel ağrısı, bacak ağrısı, yürümeyi engelleyen kalçadan bacağa yayılan ağrı ve idrar kaçırma kusuru yakınmaları ile başvuran hastalarda yaşam kalitesi giderek düşer. Ağrısız yürüme mesafesi zaman geçtikçe kısalır. Hastaların şikâyetleri vücudun duruşuna bağlı olup dik ve ağırlık taşıma pozisyonu ile artar, öne eğilme veya yüklenmesiz duruşlarla azalır.

Ağrı kesici kullanımı, bele yapılan enjeksiyonlar ve fizik tedavinin başarısız kaldığı durumlarda elde tek seçenek omurga kanalını cerrahi olarak genişletmektir. Şikâyet oluşturan dar omurilik kanalına yapılan cerrahi tedavinin amacı; omurilik ve buradan çıkan sinirlerin sıkışıklığını giderirken, birçok anatomik yapıyı ve bel omurgasının biyomekanik fonksiyonunu (yük taşıyabilme ve hareket edebilme) korumaktır. Geleneksel cerrahi yöntemler geniş alanda kemik dokusu çıkarılarak yapılır. Böylece omurilik ve sinir dokusu rahatlatılmakla beraber omurganın fonksiyonunun bozulmasına yol açar. Sonuçta hastaya ek olarak vida ameliyatı yapılmasını zorunlu kılar. Ameliyat süresinin uzun olması, fazla miktarda kan kaybı ve ameliyat sonrası ağrılı ve uzun iyileşme süreci, yüksek oranda başarısızlık bu eski yöntemlerin dezavantajıdır.
Günübirlik ameliyat mümkün
Radyolojik görüntüleme (MR) yöntemlerindeki gelişmeler omurilik kanalı darlığına yol açan yumuşak ve kemik dokuların ayrıntılı tespitinde çok faydalı olmuştur. Bizim uyguladığımız mikro cerrahi yönteminde sıkışıklık seviyesine göre 2 – 3 cm.lik cilt kesisi (1 – 5 seviye darlık için) yapılır. En çok ağrıyan bacak tarafından girilip kanalın içinden ilerlenerek, her iki taraf kanal içinden genişletilir ve omurilik ile sinir dokuları rahatlatılır. Girilen taraftaki dokuya en az hasar veren bu ameliyat tekniği ile karşı taraftaki anatomik yapılara hiç zarar verilmez. Omurganın yük taşıyabilme ve hareket edebilme gücü bozulmadığı için hasta ameliyattan 3 saat sonra yürütülür ve ameliyattan 5 saat sonra taburcu dahi olabilir.

Dikiş yoktur, 2 gün sonra pansuman çıkarılıp banyo yapılabilir. Korse takılmasına gerek yoktur. Ameliyat sonrası hastanın oturması, yürümesi, merdiven inip çıkması serbesttir ancak hastalarımıza ilk iki hafta, her seferinde 20 dakikadan uzun oturmamalarını önermekteyiz. Ameliyattan 15 gün sonra da jimnastik programı başlanır.

Mikro cerrahi tekniği ile omurga kanal darlığı ameliyatlarında alınan sonuçlar son derece yüz güldürücüdür. Bu ameliyat tekniğini kanamanın az olması, kısa sürede sosyal yaşantıya dönüş imkânı sağlaması ve ameliyat konforu nedeniyle yaşlıların çok korktukları diğer ameliyat tekniklerine oranla özellikle öneriyoruz.