Omurga Kanalı Darlığına Dikkat

Bel ve bacak ağrısından idrar kaçırmaya…

OMURGA KANALI DARLIĞI’NA DİKKAT!





Kapısını çaldığı kişinin hayat kalitesini düşüren, en sık bel-bacak ağrısı ve idrar kaçırma ile kendini gösteren omurga kanalı darlığının her geçen gün görülme sıklığı artıyor! Acıbadem Fulya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halit Çavuşoğlu, omurga kanalı darlığının ihmal edilmemesi gerektiğini belirtirken, günü birlik ameliyatın mümkün olduğunu söylüyor. Doç. Dr. Halit Çavuşoğlu milliyet.com.tr okurları için önemli açıklamalarda bulundu.

Hani bazı hastalıklar için ‘başına gelmeyen anlamaz’ denir ya, omurga kanalı darlığı da o türden bir hastalık. Daha çok ileri yaşlarda kendini gösteren omurga kanalı darlığı, bel ve bacak ağrıları ile fonksiyon bozukluğunun sık görülen nedenleri arasında yer alıyor; kapısını çaldığı kişinin yaşam kalitesini belirgin ölçüde düşürüyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halit Çavuşoğlu, eklemlerin kireçlenmesi, omurilik ve sinir kökü kanalı çevresinde kemik ve bağ dokularındaki değişiklikler ile omurgalar arasındaki disklerin yıpranmasının dar omurilik kanalının belirtilerinden olduğunu belirtiyor. Hastalığın kendini en sık bel ağrısı, bacak ağrısı, yürümeyi engelleyen kalçadan bacağa yayılan ağrı ve idrar kaçırma kusuru yakınmaları ile gösterdiğini kaydeden Doç. Dr. Halit Çavuşoğlu “Bu şikayetlerle başvuran hastalarda yaşam kalitesi giderek düşer. Hastaların şikâyetleri vücudun duruşuna bağlı olup dik ve ağırlık taşıma pozisyonu ile artar, öne eğilme veya yüklenmesiz duruşlarla azalır” diyor.

Ağrı kesici, bele enjeksiyon ve fizik tedavi

Dar omurga kanalı hastalığı öncelikle ağrı kesiciler, bele yapılan enjeksiyonlar ve fizik tedavi ile tedavi edilmeye çalışılıyor. Bu yöntemlerin başarısız kaldığı durumlarda tek seçeneğin omurga kanalını cerrahi olarak genişletmek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Halit Çavuşoğlu “Şikâyet oluşturan dar omurilik kanalına yapılan cerrahi tedavinin amacı; omurilik ve buradan çıkan sinirlerin sıkışıklığını giderirken, birçok anatomik yapıyı ve bel omurgasının biyomekanik fonksiyonunu (yük taşıyabilme ve hareket edebilme) korumaktır” diyor. Geleneksel cerrahi yöntemler geniş alanda kemik dokusu çıkararak yapılıyor. Böylece omurilik ve sinir dokusu rahatlatılıyor ama bu omurganın fonksiyonunun bozulmasına yol açıyor. Sonuçta hastaya ek olarak vida ameliyatı yapılmasını zorunlu kılıyor. Ameliyat süresinin uzun olması, fazla miktarda kan kaybı ve ameliyat sonrası ağrılı ve uzun iyileşme süreci ile yüksek oranda başarısızlık da bu eski yöntemlerin dezavantajı olarak öne çıkıyor.

Günü birlik ameliyat mümkün

Radyolojik görüntüleme yöntemlerindeki (MR) hızlı gelişmeler, omurilik kanalı darlığına yol açan yumuşak ve kemik dokuların ayrıntılı tespitinde büyük fayda sağlıyor. Doç. Dr. Halit Çavuşoğlu “Bizim uyguladığımız mikro cerrahi yönteminde sıkışıklık seviyesine göre 2–4 cm.lik cilt kesisi (1–5 seviye darlık için) yapılır. En çok ağrıyan bacak tarafından girilip kanalın içinden ilerlenerek her iki taraf kanal içinden genişletilir ve omurilik ve sinir dokuları rahatlatılır. Girilen taraftaki dokuya en az hasar veren bu ameliyat tekniği ile karşı taraftaki anatomik yapılara hiç zarar verilmez. Omurganın yük taşıyabilme ve hareket edebilme gücü bozulmadığı için hasta ameliyattan 3 saat sonra yürütülür ve ameliyattan 4 saat sonra taburcu dahi olabilir” diyor. Mikro cerrahi yöntemle yapılan ameliyatta dikiş olmazken, iki gün sonra pansuman çıkarılıp banyo yapılabiliyor. Hastanın ameliyat sonrası oturup yürümesi, merdiven inip çıkmasına izin verilirken, hastaların her seferinde 20 dakikadan uzun oturmamaları öneriliyor. Ameliyattan 15 gün sonra da jimnastik programına başlanıyor. Mikro cerrahi tekniği ile omurga kanal darlığı ameliyatlarında alınan sonuçların son derece yüz güldürücü olduğunu belirten Doç. Dr. Halit Çavuşoğlu “Bu ameliyat tekniğini yaşlıların çok korktuğu diğer ameliyat tekniklerine oranla; kanamanın az olması, kısa sürede sosyal yaşantısına dönüş imkânı sağlaması ve ameliyat konforu nedeni ile özelikle öneriyoruz” diyor.